Aanleg bekabeling en werkplek aansluitingen
De bekabeling dient zoveel mogelijk via speciaal hiervoor bedoelde kabelgootsystemen en/of pijpleidingen door het gebouw verspreid te worden
.

Bij de werkplekken worden in- / opbouw aansluitdozen met een dubbele RJ45 aansluiting per werkplek geplaatst.

De keuze voor een gestructureerd UTP (Unshielded Twisted Pair) kabelnetwerk in een kantoor / bedrijfsgebouw biedt u de volgende voordelen:
Een UTP cat. 5 kabelnetwerk is universeel geschikt voor het overdragen van data spraak, audio en video signalen.
Vanaf 1 centraal punt; het patch paneel worden er naar elke gewenste werkplek in het gebouw een tweetal UTP kabels gelegd. Deze worden in een goot of wandcontactdoos afgemonteerd op een tweetal universele (RJ45) 8 polige connectors. Op deze connectors kunnen bijvoorbeeld een computer en een telefoon aangesloten worden. Bij het patch paneel kan bepaald worden welke functie en systeempoort (zoals toestel nummer) de betreffende connector krijgt.

Hierdoor zijn bij interne verhuizingen van mensen en of apparatuur in een gebouw eenvoudig op elke plek de gewenste aansluitingen te realiseren zonder dat er opnieuw kabels verlegd / aangelegd hoeven te worden.
Door de computers in patch paneel op een hub te concentreren zal bij het loskoppelen van een computer niet het gehele netwerk uitvallen.

Een dergelijk kabelnetwerk moet nu actueel zijn en ook voor komende jaren al over voldoende capaciteit beschikken.

Het kabel netwerk zal daarom geschikt moeten zijn voor minimaal 100 MB/s en minimaal aan categorie 5 voldoen. De aansluitingen van de patchpanelen en terminals worden als 8 polige modulaire RJ45 aansluitingen uitgevoerd. Het gehele netwerk wordt 8 aderig uitgevoerd (4 twisted pairs per aansluitpunt). Indien noodzakelijk of gewenst kan ook voor een afgeschermde (FTP / STP) uitvoering gekozen worden.